Risico’s van de regieovereenkomst

20 augustus 2024

Voor de bouw van een nieuwe keuken of de aanleg van zonnepanelen sluit u doorgaans een overeenkomst van aanneming van werk. Vaak zal er tussen u en de aannemer een vaste prijs worden afgesproken, maar dat is niet altijd het geval. Partijen kunnen ook geen prijs afspreken door bijvoorbeeld de werkzaamheden op regiebasis te laten plaatsvinden. Dit is niet altijd zonder risico voor de opdrachtgever.

Werken op regiebasis

Als partijen afspreken dat het werk op regiebasis wordt uitgevoerd, dan wordt de prijs gevormd door de werkelijke uitvoeringskosten van het werk. De werkelijke uitvoeringskosten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een uurtarief, de materiaalkosten en een winstopslag. Afhankelijk van het totaal aantal arbeidsuren en de gebruikte materialen wordt dan de uiteindelijke prijs bepaald.

Risico

Het werken op basis van een regieovereenkomst kan voor de opdrachtgever een risico zijn. Vooraf is voor hem namelijk niet inzichtelijk wat de door hem gewenste werkzaamheden zullen kosten. De opdrachtgever kan hierdoor gemakkelijker zijn grip op de kosten verliezen dan als er een vaste aanneemsom zou zijn afgesproken, bijvoorbeeld als tijdens de bouw blijkt dat het project duurder gaat worden dan zijn portemonnee toelaat of de opdrachtgever vermoedt dat de aannemer een te hoge prijs rekent voor zijn werkzaamheden.

De opdrachtgever kan hiertegen mogelijk wel bescherming in de wet zoeken. Aangezien bij werken op regiebasis geen prijs is bepaald, geldt namelijk dat de opdrachtgever een ‘redelijke prijs’ verschuldigd is (artikel 7:752 lid 1 BW). Maar wanneer is deze prijs ‘redelijk’ en biedt deze maatstaf de opdrachtgever voldoende bescherming tegen ogenschijnlijk onredelijke facturen van de aannemer?

Redelijke prijs voor regiewerkzaamheden

In principe moet de aannemer de (redelijkheid van de) prijs die hij de opdrachtgever in rekening brengt onderbouwen en zo nodig bewijzen, bijvoorbeeld door het overleggen van werkbonnen en facturen van gekocht materiaal. Of de prijs die hieruit voortvloeit uiteindelijk redelijk is, kan worden getoetst door een rechter. Maar met een onderbouwing van de werkzaamheden lijkt de aannemer aan het langste eind te trekken.

Zo oordeelde de rechtbank Noord-Holland dat de door de aannemer gehanteerde prijs redelijk was, ondanks dat uit een rapport van de opdrachtgever bleek dat de werkzaamheden voor een lagere prijs zouden kunnen worden uitgevoerd. Bovendien concludeerde de kantonrechter in deze zaak de aannemer veel uren had gewerkt, maar dit aantal kwam de rechter niet zo hoog voor dat de gerekende prijs niet langer ‘redelijk’ was.

In een andere zaak die diende bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gaf een man een restaurateur de opdracht zijn oldtimer op regiebasis op te knappen. Toen de man een factuur van 480 gewerkte uren binnenkreeg, vond hij dat verre van een redelijke prijs. Uit een deskundigenrapport zou blijken dat de werkzaamheden ook binnen 200 uur zouden kunnen worden verricht. Het gerechtshof gaat hier echter niet in mee. De restaurateur kon zijn vele gewerkte uren namelijk onderbouwen met urenspecificaties en zijn gevolgde werkwijze, die het gerechtshof nog altijd ‘redelijk’ achtte.

Conclusie

Denk goed na voordat je een regieovereenkomst sluit. Indien de aannemer zijn uren en materialen goed bijhoudt, ben je in principe de door de aannemer gerekende prijs verschuldigd. Ook als de aannemer wat meer uurtjes dan zijn vakgenoot over de opdracht doet. De aannemer heeft bij de regieovereenkomst namelijk een zekere vrijheid in het bepalen van zijn prijzen. Een rechter zal niet snel oordelen dat een prijs daadwerkelijk niet ‘redelijk’ is. De opdrachtgever moet met een stevige onderbouwing komen wil hij de rechter overtuigen van het feit dat de door de aannemer gehanteerde prijs niet redelijk is.

GERELATEERDE ACTUALITEITEN