Stage of werk? De grens tussen een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst

2 september 2024

De komende tijd starten veel stagiairs met het lopen van een stage. Wellicht ook bij uw onderneming. Het is verstandig om met de stagiair een stageovereenkomst te sluiten. Maar, dat is niet het enige waar u op moet letten. Let op dat deze stageovereenkomst in feite geen arbeidsovereenkomst is. Dat ging onlangs mis bij een zaak bij de Rechtbank Midden-Nederland.

De stageovereenkomst

Wanneer een stagiair en een bedrijf een stageovereenkomst sluiten, kan in bepaalde omstandigheden sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Ondanks dat partijen expliciet overeenkomen dat de stagiair niet in dienst is, maar stage loopt in het kader van een opleiding. Is eigenlijk sprake van een arbeidsovereenkomst, dan kan de stagiair aanspraak maken op allerlei rechten die ook toekomen aan werknemers, zoals loon (tijdens ziekte) en ontslagbescherming. Het is dus zaak om dit helder te hebben.

Of de stageovereenkomst te beschouwen is als een arbeidsovereenkomst, hangt af van de omstandigheden van het geval. Als er arbeid van betekenis wordt verricht, de stagiair loon krijgt uitbetaald en er ook een gezagsverhouding bestaat, is sprake van een arbeidsovereenkomst. In de praktijk gaat het met name om de vraag of de arbeid primair is gericht op het nut voor de stagiair zelf of dat de arbeid een (actieve) bijdrage levert aan de verwezenlijking van het primaire doel van de onderneming. In dat laatste geval is geen sprake meer van een stageovereenkomst. 

Rechtbank Midden-Nederland

De vraag of een stageovereenkomst eigenlijk een arbeidsovereenkomst was, kwam onlangs aan de orde in een zaak bij de Rechtbank Midden-Nederland. Een werknemer moest voor zijn opleiding stage lopen. Om deze reden sloten de werkgever en de werknemer een stageovereenkomst voor de periode van 21 november 2021 tot en met 31 juli 2022. Aansluitend kwam tussen partijen een arbeidsovereenkomst tot stand, die daarna nog twee keer werd verlengd. De werkgever liet de werknemer vervolgens op 23 november 2023 weten dat zij de arbeidsovereenkomst na 1 februari 2024 niet verlengen.

De werknemer stelt zich op het standpunt dat de stageovereenkomst moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. De laatste arbeidsovereenkomst is volgens de werknemer daarmee de vierde opvolgende arbeidsovereenkomst die partijen zijn aangegaan. Vanwege de ketenregeling is inmiddels sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

De kantonrechter oordeelde als volgt. Om te kunnen spreken van een stageovereenkomst moet het verrichten van de werkzaamheden van de stagiair in overwegende mate in het belang zijn van de opleiding die de stagiair volgt. De kantonrechter stelt vast dat de stage eigenlijk niet geschikt was voor zijn opleiding. De opleiding houdt het organiseren en tot uitvoer brengen van evenementen in en zijn stage moest daar dan ook op zien. Echter, het staat vast dat de werkgever geen evenementen organiseert, maar produceert en dat zij ook in de veronderstelling was dat de werknemer productiemanager wilde worden en dat hij om die reden bij de werkgever stage wilde lopen.

De kantonrechter oordeelde dat voldoende is gebleken dat de werknemer van het begin af aan (veel) werk heeft verricht dat hoort bij die van een beginnend productiemanager en de tijd en aandacht die is besteed aan het bereiken van de vereiste studieresultaten heeft daarbij bij geen van partijen op de eerste plaats gestaan. Zo is geen duidelijk plan opgesteld om de vereiste studieresultaten te bereiken, afspraken met de kerndocent werden om uiteenlopende redenen gemist en de werkgever had geen idee van wat de opleidingsvereisten van de werknemer waren. Er kan om deze redenen niet worden vastgesteld dat de verrichte werkzaamheden tijdens de stage in overwegende mate in het belang waren van de opleiding die de werknemer volgde. De stageovereenkomst moet dus worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst.

Conclusie

Bij het sluiten van een stageovereenkomst is van belang om ervoor te zorgen dat de stagiair overwegend werkzaamheden verricht in het kader van zijn opleiding en ontwikkeling. Verschuiven de werkzaamheden van de stagiair meer naar het leveren van een bijdrage aan de verwezenlijking van het primaire doel van de onderneming, kan afhankelijk van de omstandigheden sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Wij adviseren om bij twijfel juridisch advies in te winnen.

GERELATEERDE ACTUALITEITEN