Huurovereenkomst: wat neem je wel of niet op?

14 januari 2025

Sta je op het punt om te onderhandelen over een huurovereenkomst? Of wil je een object onder bepaalde voorwaarden te huur aanbieden? Of het nu gaat om een huurovereenkomst voor 290- of 230a-bedrijfsruimte, het is essentieel om goed voorbereid te zijn. Hoe pak je dit aan? Begin je met het in kaart brengen van jouw belangen en hoe je die wilt beschermen? En hoe speelt jouw onderhandelingspositie hierbij een rol?

Het huurrecht onderscheidt zich van andere rechtsgebieden door zijn complexiteit. Het bevat een uitgebreid wettelijk kader en veel bepalingen ter bescherming van huurders. Deze regels maken het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Toch is het juist deze duidelijkheid die rust kan brengen, geschillen kan voorkomen en bestaande conflicten sneller kan oplossen. De vraag blijft: wat spreek je precies af in een huurovereenkomst, rekening houdend met de beperkingen van de contractsvrijheid in afdeling 7.4 van het Burgerlijk Wetboek?

Waarom dit belangrijk is

De relevantie van deze vragen wordt vaak pas duidelijk aan de hand van concrete voorbeelden. Neem een recente rechtszaak waarbij een storm aanzienlijke schade aan het gehuurde had veroorzaakt: daken waren ingestort en een gevel was deels verwoest. De verhuurder wilde vanwege de hoge herstelkosten en lage huuropbrengsten van de overeenkomst af. De kern van het conflict lag bij de vraag of het herstel van de verhuurder redelijkerwijs kon worden verwacht en of de verhuurder de huurovereenkomst buitengerechtelijk mocht ontbinden. Deze situatie had voorkomen kunnen worden door contractueel af te wijken van artikel 7:210 van het Burgerlijk Wetboek en bijvoorbeeld een herbouwplicht voor de verhuurder op te nemen. Sterke huurders kunnen bij het sluiten van een overeenkomst vaak dergelijke afspraken afdwingen.

Dit voorbeeld toont de toegevoegde waarde van het zorgvuldig formuleren van een huurovereenkomst. Deze discussie had hierdoor namelijk voorkomen kunnen worden. Maatwerk is daarmee dan ook van toegevoegde waarde omdat in het huurrecht veel bepalingen automatisch gelden. Sommige bepalingen, zoals artikel 7:210 van het Burgerlijk Wetboek, kunnen contractueel worden aangepast of uitgesloten. Een standaard ROZ-model biedt vaak al een goede basis, maar soms zijn aanvullende aanpassingen nodig om specifieke belangen te waarborgen.

Ons advies

Ga zorgvuldig en doordacht te werk bij het opstellen van een huurovereenkomst. Dit begint al bij het eerste concept.

Loop je vast of twijfel je over wat mogelijk is, hoe je iets juridisch correct formuleert, of wat de gevolgen van een bepaling zijn? Schakel dan een huurrechtspecialist in. Bij DeHaan Advocaten & Notarissen staan wij voor je klaar met onze expertise. Neem gerust contact met ons op voor advies of begeleiding. Wij helpen je graag verder.

GERELATEERDE ACTUALITEITEN