Drie dagen doorwerken na einde dienstverband leidt tot verlenging

9 september 2024

Niet altijd wordt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengd na het eindigen ervan. De redenen daarvoor kunnen uiteenlopen. In sommige gevallen loopt het zo dat de werknemer zijn werkzaamheden nog niet volledig heeft overgedragen of de werkgever nog een paar dagen gebruik wil maken van de inzet van de werknemer. Dat is niet zonder risico’s voor de werkgever. In deze blog bespreek ik de zaak van de werknemer van Entourage B.V., waarin de kantonrechter heeft geoordeeld dat het contract niet is verlengd door een paar dagen na einde dienstverband door te werken. De werknemer is daartegen in hoger beroep gegaan bij het Hof Amsterdam.

Aanzegverplichting

Het tijdelijke contract van de betreffende werknemer zou eindigen per 1 mei 2023. De werkgever heeft die dag een gesprek gehad met de werknemer, waarin de werknemer werd medegedeeld dat zijn dienstverband niet verlengd zou worden. Naast het feit dat dit gesprek een maand te laat was, heeft de werkgever het niet-verlengen mondeling medegedeeld en niet schriftelijk. De wet bepaalt echter dat  een werkgever schriftelijk moet aanzeggen of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd of niet. Indien de werkgever wil verlengen, moet hij duidelijk maken onder welke voorwaarden de verlenging wordt aangeboden. Doet de werkgever deze aanzegging niet schriftelijk, dan is hij de aanzegverplichting niet nagekomen. De conclusie is daarom dat Entourage haar aanzegverplichting niet is nagekomen.

De aanzegging moet minimaal één maand voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst gedaan zijn. Als werkgever doet u er verstandig aan om een mondelinge aanzegging alsnog te bevestigen per post, e-mail en/of Whatsapp. De mededeling is daardoor schriftelijk. Als u de schriftelijke bevestiging pas een paar dagen later verstuurt, geldt de aanzegging als gedaan op dat latere moment. Als dat latere moment niet meer één volledige maand voorafgaand aan het eindigen van het contract is, dan bent u de aanzegverplichting niet correct nagekomen.

Voortzetten arbeidsovereenkomst

Nadat het gesprek tussen Entourage en haar werknemer plaatsvond, heeft de werknemer nog werkzaamheden verricht. Op 2, 3 en 4 mei 2023 heeft de werknemer nog:

  • een klant bezocht namens Entourage;
  • een bedrag bevestigd per e-mail;
  • een ventilatiesysteem voor een nieuwe locatie besproken;
  • een vergaderlocatie bezocht, waar hij vergaderde over personeelszaken, onderhoud, training en ontwikkeling;
  • een vakantie heeft goedgekeurd.

Deze werkzaamheden worden beschouwd als de reguliere taken van de werknemer. Om die reden is het hof ervan uitgegaan dat de arbeidsovereenkomst is voortgezet. Het maakt niet uit dat de werkzaamheden niet voldoende waren om een volledige 38-urige werkweek te vullen.

Gevolg

De wet bepaalt dat wanneer de aanzegverplichting niet is nagekomen én de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet, de arbeidsovereenkomst geacht wordt voor dezelfde tijd (maximaal één jaar) op de oude voorwaarden te zijn voortgezet. De werknemer van Entourage bleef dus in dienst na 1 mei 2023. Sindsdien heeft de werknemer echter geen werkzaamheden meer verricht. De werknemer heeft zich wel schriftelijk beschikbaar gehouden voor werk. De werkgever dient daarom over de elf resterende maanden van het dienstverband nog het salaris te betalen. Dat komt neer op € 44.000,- bruto, te vermeerderen met 10% wettelijke verhoging en wettelijke rente. Het hof zag geen aanleiding deze vordering te matigen. De redelijkheid en billijkheid maakten niet dat de betaling van dit bedrag onaanvaardbaar was. Daarvoor heeft de werkgever onvoldoende gesteld en bewezen.

In deze zaak zou het dienstverband niet verlengd zijn als de werkgever ofwel op tijd had aangezegd, ofwel had voorkomen dat de werknemer zijn feitelijke werkzaamheden voortzette. Als het dienstverband niet zou zijn verlengd, had de werkgever ook niet nog bijna € 50.000,- bruto hoeven te betalen aan salaris.

Wilt u een contract niet verlengen? Let goed op dat u tijdig aanzegt en de werknemer niet laat doorwerken zodat mogelijk sprake is van verlenging van de arbeidsovereenkomst. Heeft u vragen over de aanzegverplichting of het verlengen van een contract voor bepaalde tijd? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten arbeidsrecht.

GERELATEERDE ACTUALITEITEN