Groepstransportovereenkomsten nu al mogelijk

5 november 2024

Netbeheer Nederland (de vereniging van alle netbeheerders) heeft een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het wijzigen van de codes elektriciteit. Met dit voorstel wordt mogelijk gemaakt dat meerdere grootverbruikers samen één transportovereenkomst met de netbeheerder afsluiten. Het voorstel is nog in behandeling, maar het ACM staat netbeheerders nu al toe een groepstransportovereenkomst (GTO of Groeps-TO) met hun aangeslotenen aan te gaan. Bij diverse netbeheerders kunnen geïnteresseerden zich aanmelden en worden nu al groepstransportovereenkomsten gesloten met hun aangeslotenen.

Efficiënt netgebruik

Met een groepstransportovereenkomst behouden de aangesloten partijen hun eigen netaansluiting, maar wordt het gezamenlijk transportvermogen van de aangesloten partijen door de netbeheerder beschouwd als één transportvermogen. De aangesloten partijen delen dus hun gezamenlijk transportvermogen en kunnen zelf bepalen op welke wijze zij deze totale capaciteit onderling gebruiken om een zo efficiënt mogelijk netgebruik te bewerkstelligen.

Oplossing netcongestie en wachttijden

Door de individuele transportvermogens van de aangesloten partijen te behandelen als één groot transportvermogen, wordt ruimte gecreëerd om van elkaars transportvermogen gebruik te maken. Wanneer één partij een deel van diens transportvermogen niet volledig benut, staat dit transportvermogen ter beschikking aan de andere partijen. Een groepstransportovereenkomst kan daarom bijdragen aan een oplossing voor de overvolle netten en de lange wachttijden voor het krijgen van een (zwaardere) netaansluiting.

Juridische structuur

Om te voorkomen dat de netbeheerder met iedere individuele aangesloten partij moet blijven overleggen, zal de netbeheerder doorgaans als voorwaarde stellen dat een rechtspersoon als tussenpersoon tussen de netbeheerder en de aangesloten partijen optreedt. Het voordeel van het verenigen van de aangesloten partijen in een juridische structuur is dat partijen onderling afspraken kunnen maken, bijvoorbeeld over zeggenschap binnen de tussenpersoon, wie mag toetreden als nieuwe aangeslotene binnen de juridische structuur, wanneer en onder welke voorwaarden een partij kan uittreden uit de juridische structuur, en eventuele winstdeling.

Afspraken over en voorwaarden voor het onderlinge gebruik van elkaars transportcapaciteit worden vastgelegd in de groepstransportovereenkomst.

Het opstellen van een groepstransportovereenkomst en het inrichten van de bijbehorende juridische structuur vraagt om de juiste juridische expertise en maatwerk. Onze ervaren (kandidaat)-notarissen en advocaten staan klaar om u hierin te begeleiden. Neem gerust contact op met onze sectie Energierecht via:

GERELATEERDE ACTUALITEITEN