Verkoop van een woonboerderij: Wat kunt u verwachten?

14 januari 2025

Bij de verkoop van een voormalige agrarische bedrijfswoning voor woondoeleinden kunnen er discussies ontstaan tussen koper en verkoper. Deze discussies gaan vaak over de redelijke verwachtingen die de koper heeft van de woning. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar u op moet letten bij de koop/verkoop van een woonboerderij.

Veelvoorkomende problemen en verantwoordelijkheden

In een aantal gevallen vindt de koper dat de woning niet voldoet aan de redelijke verwachtingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over erfverontreiniging of de aanwezigheid van asbest in de woning of in de bijgebouwen. Ook komt het voor dat de woning is verbouwd of vergroot zonder de benodigde (omgevings)vergunning. Een koper mag ervan uitgaan dat de bouw of verbouwing van de woning heeft plaatsgevonden volgens de geldende voorschriften, tenzij anders is afgesproken. Als er zonder vergunning is gebouwd, kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld. Zeker als het gemeentebestuur wil handhaven.

Een koper mag er evenwel niet zonder meer van uitgaan dat er geen vormen van verontreiniging zijn in het erf. Dat komt nu eenmaal vaker voor en het verhindert niet het normale gebruik van de woning en het erf.

De verkoper heeft in deze situatie een mededelingsplicht. Dit betekent dat de verkoper verplicht is om de koper te informeren over belangrijke zaken zoals vergunningen. Problemen kunnen ook voorkomen worden door de koper, door zelf onderzoek te doen voordat hij tot aankoop overgaat. Vaak wordt er een vragenlijst ingevuld door de verkoper, waarin ook de vraag staat of er zonder vergunning is gebouwd. Daarnaast gebruiken makelaars modelcontracten waarin soms de aansprakelijkheid van de verkoper voor schade wordt beperkt. Overigens wordt van de koper verwacht dat hij zelf onderzoek doet als hij bij aankoop het plan heeft te gaan verbouwen of nieuwbouw wil plegen. Zo is het dan nodig om zelf het omgevingsplan ( bestemmingsplan) te raadplegen.

Duidelijke afspraken en goed geïnformeerd zijn

Bij de verkoop van een woonboerderij aan een particulier is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en goed geïnformeerd te zijn. Zowel koper als verkoper hebben verantwoordelijkheden. Door open communicatie en grondig onderzoek kunnen veel problemen worden voorkomen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van alle regels en voorschriften om verrassingen te voorkomen.