Zwaarwichtig belang werkgever bij overplaatsing weegt zwaarder dan belang werknemers

12 augustus 2024

Elf werknemers zijn door hun werkgever overgeplaatst naar andere locaties. De werknemers vorderden in kort geding de ongedaanmaking hiervan. De kantonrechter oordeelde dat de werkgever een zodanig zwaarwichtig belang had bij de overplaatsing dat het belang van de werknemers bij behoud van hun standplaats daarvoor moest wijken. De vorderingen zijn afgewezen.

Feiten

De werknemers zijn in dienst bij een zorginstelling als cliëntondersteuner of begeleider. In de arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat de werkgever zich het recht voorbehoudt, indien dringende redenen dit noodzakelijk maken, de werknemer over te plaatsen naar een andere locatie van de werkgever.

In februari dienen twintig werknemers, waaronder de elf werknemers, een klacht in bij de klachtencommissie van de zorginstelling over hun zorgen over bewoners, collega’s en een onveilige sfeer binnen het cluster waar zij werkzaam zijn. De klachtencommissie brengt een schriftelijk advies dat luidt de klacht ongegrond te verklaren, maar tegelijkertijd wel snel met externe hulp stappen te ondernemen gericht op het normaliseren van de onderlinge verhoudingen, zowel binnen het cluster als in de relatie tussen het cluster en de raad van bestuur.

De werkgever neemt het advies van de klachtencommissie over en verklaart de klacht ongegrond. In een bijgevoegde brief is een te ondertekenen verklaring gevoegd. Hierin staat dat de klager verklaart dat hij/zij loyaal meewerkt aan het ingezette veranderproces binnen het cluster, besluiten en aanwijzingen van leidinggevenden en gedragsdeskundigen opvolgt, bereikbaar en beschikbaar is voor de cliënten en de cliënten het gevoel geeft dat ze ondersteuning mogen vragen, niet met cliënten spreekt over collega’s, het team en onderlinge verhoudingen in het team, verantwoording aflegt over zijn/haar handelen, zorgvuldig omgaat met bedrijfsmiddelen en tijd, niet-integer gedrag meldt of hierover advies vraagt, handelt in overeenstemming met wet- en regelgeving en de ethische paragraaf, alle cliëntinformatie die aan hem/haar is toevertrouwd met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelt, geen intimiderend of ongewenst gedrag vertoont, geen privéactiviteiten tijdens werktijd verricht, elkaar aanspreekt op ongewenst gedrag en niet zonder overleg afwijkt van het vastgestelde rooster.

In een reactie laten de werknemers weten zij dat ervoor open staan om met externe hulp stappen te ondernemen, maar niet akkoord kunnen gaan met de door werkgever gestelde voorwaarden. Per brief van 10 april 2024 deelt de werkgever mee dat de werknemers per direct zijn overgeplaatst naar verschillende locaties van de werkgever.

Kort geding

Elf werknemers vorderen in kort geding de werkgever te veroordelen tot ongedaanmaking van de overplaatsing naar de andere locaties.

De rechter wijst deze vorderingen af en motiveert dit als volgt. De bepaling in de arbeidsovereenkomst, waarbij de werkgever de werknemers kan overplaatsen indien dringende redenen dit noodzakelijk maken, betreft een eenzijdig wijzigingsbeding. Bij het gebruik hiervan is de werkgever gebonden aan strenge voorwaarden. De werkgever moet een zodanig zwaarwichtig belang hebben bij de wijziging dat het belang van de werknemer daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.

De werkgever heeft het advies van de klachtencommissie overgenomen. Het stond haar hierbij vrij om een nadere voorwaarde te verbinden aan het geadviseerde traject gericht op het normaliseren van de onderlinge verhoudingen. De rechter vindt de manier waarop de werkgever om commitment heeft gevraagd niet in strijd met goed werkgeverschap of de redelijkheid en billijkheid.

Niet ter discussie staat dat de werknemers een gerechtvaardigd belang hebben bij het behoud van hun standplaats. Echter, hebben zij zonder goede gronden geweigerd om de verklaring van de werkgever te ondertekenen. Daarbij blijkt volgens de rechter dat de werkgever een zwaarwichtig belang heeft bij de dringend gewenste en geadviseerde verbeteringen. Toen de werknemers weigerden zich door middel van de verklaring uitdrukkelijk te committeren om met een professionele werkhouding mee te werken aan het traject, was dit voor de werkgever een dringende reden om de werknemers over te plaatsen.

Daarbij speelt tevens een rol dat de werkgever bij het nemen van deze beslissing de benodigde zorgvuldigheid in acht heeft genomen. De werknemers hebben hun baan en bijbehorend salaris behouden. Ook heeft de werkgever per individuele werknemer gekeken naar een passende alternatieve werkplek.

Tot slot

Wilt u meer weten over het opnemen van een eenzijdig wijzigingsbeding in uw arbeidsovereenkomsten, of heeft u deze al opgenomen en wilt u hiervan gebruik maken? Win dan juridisch advies in en neem contact met ons op.  

GERELATEERDE ACTUALITEITEN