Huwelijk en samenleven

Besluit u om samen de volgende stap te zetten? Er zijn verschillende manieren om uw relatie officieel te laten vastleggen. Naast trouwen kunt u er ook voor kiezen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan of een samenlevingscontract te laten opstellen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een huwelijk en geregistreerd partnerschap worden allebei voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Aan zowel een huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn wettelijke gevolgen verbonden. Bijvoorbeeld over gemeenschappelijk en privévermogen.

De hoofdregel is dat alles wat u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap verdient of opbouwt, gemeenschappelijk wordt. Wat u daarvoor had blijft privé. Máár: als u daarvoor vermogen had samen met uw partner in een ongelijke verhouding, is dit privévermogen na de huwelijksvoltrekking gemeenschappelijk. Stel dat u als ongehuwde samenwoners een huis heeft gekocht waarvan de een 40% eigenaar was en de ander voor 60%, dan is dit na het huwelijk/partnerschap 50%/50%. Ook een ongelijke inbreng aan eigen vermogen in het huis wordt door het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap gemeenschappelijk. Natuurlijk staat het u vrij om af te wijken van de regeling die in de wet staat. U moet dan voor het ja-woord bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. De “spelregels” die u daarin vastlegt bieden u garanties wanneer u zakelijk of privé in zwaar weer verzeild raakt.

Ongehuwd samenwonen

Besluit u te gaan samenwonen, dan is daar in de wet niets voor geregeld. Ook niet wanneer u al heel lang samenwoont. U kunt daarom zelf afspraken maken over de verdeling van bijvoorbeeld de kosten van de gemeenschappelijke huishouding en het delen van pensioen. Het is belangrijk dat u weet dat de Belastingdienst en uw pensioenfonds in principe alleen rekening houden met een samenlevingscontract in de vorm van een notariële akte.

Regelen in huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden, samenlevingscontract:

  • hoe de huishoudelijke kosten worden gedeeld;
  • dat uw partner meedeelt in uw ouderdomspensioen of in aanmerking komt voor partnerpensioen bij overlijden;
  • hoe ondernemingsvermogen wordt veilig gesteld bij echtscheiding;
  • dat een faillissement van de ene echtgenoot geen invloed heeft op het vermogen van de andere echtgenoot;
  • dat de partner met het laagste inkomen ook vermogen kan opbouwen;
  • dat erfbelasting wordt bespaard omdat u als samenwoners in aanmerking komt voor de partnervrijstelling.

Onze specialisten voorzien u van het beste juridische advies!

Meer informatie | Personen- en familierecht








Gerelateerde actualiteiten